dissabte, 5 d’abril del 2008

Paret de l'aeri. Easy Rider


Avui hem fet l'Easy Rider a la paret de l'aeri amb en Jortx. Una retrovada amb aquesta magnífica via que jo havia fet l'any 1982 i no havia repetit fins avui.

L'Easy Rider: diedre, sostret, plaques, esquivar desploms i esperó final

Aquest matí en Jortx s'ha despertat sobresaltat i sense que sonés el despertador i m'ha passat a recollir. Teníem molt clar que havíem de fer els deures que van quedar pendents la vegada anterior, així que hem enfilat cap a Sta. Cecília i d'allà cap al peu de la paret.

La incògnita de saber si estaríem acompanyats s'ha aclarit ben aviat: avui sols érem nosaltres i una cordada de tres a la Electric Ladyland (també hi havia algú a la dels sostres, però els hem vist baixar de la primera reunió). Per tant, a gaudir de la via!

El primer llarg (V) té l'inici un xic trencat però ben aviat la roca millora i forma un bon díedre que ens acompanya fins la 1a reunió i més enllà.

L'inici del segon llarg és l'antic artificial on jo he fet 2 passos aïllats d'A0 en un parell de punts on la roca es torna molt llisa de peus (6a/A0). Quan la fissura s'acaba i la via se'n va un xic a la dreta comença una placa molt bona la dificultat de la qual va baixant progressivament (V+ ... IV+) -a l'igual que la densitat d'assegurances- fins a l'entrada de la R2.

En Jortx, poc abans d'entrar a la R2

La tercera tirada (IV+) té la primera xapa força lluny, just abans de superar el sostret característic. Sort que a en Jortx li he fet una classe llampec de com assegurar-se en merlets. Així n'ha llaçat un a un parell de metres de la reunió. El pas del sostre és senzill però molt espectacular. A partir del sostret, una placa farcideta de bons bolos ens mena a la R3.

La quarta tirada surt en diagonal a l'esquerra fins a trobar la primera xapa a una desena de metres. A partir d'aquí se'n troben tres més en una placa que es va tornant vertical i exigent. Ullant la ressenya que en vaig fer el 1982 tinc apuntat "V molt legal", amb la qual cosa ja està tot dit. Al cap de 35 metres entrem a la R4 que es troba a la vertical de la darrera xapa (en contra del que indica alguna ressenya que volta per internet que la situa en un flanqueig a la dreta).

I aquí, sortint del muret vertical de la 4a tirada

El cinquè llarg surt per la dreta de la reunió amb una lleugera tendència posterior a l'esquerra fins trobar una xapa que protegeix un pas curiós (V) que ens mena a una savina des de la que ataquem un diedre amb algun altre pas interessant que es pot protegir amb un friend. Es llaça una segona savina per continuar per la placa de l'esquerra una desena de metres fins a la R5.

En Jortx, a la 5a tirada

El sisè llarg (IV+) surt en la vertical de la reunió tibant d'uns bons bolos per continuar cap a la dreta per un replanet i una fissura terrosa. Segueix una placa abans d'entrar a la selva i flanquejar cap a la R6. En aquest llarg en Jortx hi ha vist una xapa -l'única del llarg- que jo m'he saltat! He posat un friend a una bústia a la placa i he llaçat una savina abans de la selva.

Jo mateix (aquí li he passat la càmera al company) al principi del 6è llarg

A partir d'aquest punt comença l'eperó final. El setè llarg (IV+) té dues xapes a les repises on es podien posar còmodament i una llargada d'uns 35m. Bona roca amb canto llevat d'alguns passets on cal mirar-s'ho amb calma.

Qui escriu això, gaudint de l'esperó de la 7a tirada

He empalmat els llargs 8 i 9 perquè des de la R8 fins al cim amb prou feines hi ha 15 metres. El vuitè llarg (IV+) atravessa una franja vegetal on es llaça una savina per trobar, uns metres més amunt, una xapa. Més endavant he postat un friend en una zona on la roca presenta uns bons forats, he xapat la R8 i una savina pràcticament al cim de la via.

Jo mateix arribant al cim

Hem fet la reunió a la instal·lació del ràpel de 15 metres que ens porta a un collet. Des d'aquí, un llarg un xic terrós primer i selvàtic després ens porta a zona apta per caminar amunt.

Guapa via!
 

10 comentaris:

Unknown ha dit...

felicitats per la via, jo la vaig fer el desembre del 79, veig que el 4º llarg de V legal, per mi 6a, encara conserva el seguros justets, eren una cordada de tres i vam sortir de la via gairebe a les fosques, m´has fet portar al cap molt bons records.
salut

Jose ha dit...

Bon dia

Primer, felicitats pel blog i per les escaldes!

Nosaltres la volem fer en breu i m'agradaría preguntar-te l'horari i a banda de cordininos per llaçar merlets que mes vau fer servir. Així com la vostra opinio sobre l'exposició de la via.

Gracies

Jose

Petrus ha dit...

Antonio: Així quan la vàreu fer estava com qui diu acabada de sortir del forn! Un viote llavors i ara!

Jose: Pel tema horari, compteu unes 4 hores (òbviament, variable en funció de la vostra velocitat). Excepte els dos primers llargs, a la resta amb 4 cintes exprés ja fas. Equipament/exposició (de memòria): el primer i el segon llarg ben equipats. Al tercer, un merlet i 2 xapes. Al quart, 4 xapes. Al cinquè, una xapa i dues savines (un possible friend o tascó mitjà entre les savines). Un friend a la 6a tirada (no vaig veure la xapa) i una savina. 2 xapes a la setena tirada. La darrera (ajuntant els dos llargs) savina, xapa, friend (o tascó mitjà), reunió i savina). [Nosaltres portàvem cintes, bagues savineres, cordinos i dos camalots del 0.5 i 0.75 respectivament]

PGB ha dit...

Enhorabona per la via i també al Jortx! Veig que s'ha estrenat a l'Aeri abans que jo :P

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Felicitats per la via! ara al Jortx millor l'haguessis portat a la Fragel que hauria disfrutat amb els 6bs amb Parabolts!
Per cert, en Tarragó va dir que havia reequipat els dos primers llargs i que aquest cap de setmana faria la resta, vosaltres vàreu veure peces noves?

Petrus ha dit...

PGB: Ja veus que qui no corre vola (pel Jortx)!

Jaume: La Fragel ja és una talla més (més grau i més xapes). A veure si li fem alguna visita en el futur. I sí, efectivament els dos primers llargs tenen xapes noves a més de pitons. Gràcies al teu comentari acabo de veure l'aportació d'en Tarragó al fòrum de la feec. No sabia que el reequipament fos tan recent. El que sí que em va sobtar es que s'acabés tot d'una! Ara tot s'explica! En tot cas, cal dir que s'ha fet la feina ben feta.

TRanki ha dit...

Hola bous.

Ja fa anus vaig dur un "client" a la Easy, i la veritat es que amb MATERIAL COMPLEMENTARI els llargs més exposats es poden reforçar una miqueta.

L'exposició de la Easy a nivell de diatncies és curiosa, però la pedra és tant sublim i hi ha tant de canto que no te n'adones i has escalat molts metres.

Si us dueu un joc de cordinos "variats" ( anelles de petites a llargues), i algun alien o friend mig-petit ( ho sento no sóc un professional d'0aquests catxarrets), es pot anar complimentant el tema.

LL1: Tot col.locat, igual algun tascó mig o equivalent en friend fa servei

Ll2. tot colocat, en un tram de II+ anant a reunió pots posar algun merlet ( es molt facil i molt de canto...)

LL3: Si duus corda doble i cordinos hi ha dos o tres merlets. ë sun llarg preciós. UN COP PASSAT EL SOSTRE hi ha una placa llarga de molt de canto...enmig hi havia un burí perdut i si aneu cap a la dreta enlloc de recte es pot col.locar un merlet i un friend en un forat allargat que cal veure...és IIIº...

LL4: equipat..si en el darrer pas vas recte és més txungo..navegant a la dreta de la xapa i tornant `per sobre la mateixa s'arriba millor al bosquet.

Ll5: Si voleu "disfrutar" es pot flanquejar cap a la Fraggel rock..són dos llargs de V+ i iv+ amb xapes, per entrara al bosquet...Si feu la Easy és com la descriuen.

LL6. Sortint de reunió pots posar un merlet discret i damunt hi ha una fissura per un friend mig, a aprtir de la qual flaqnuejes radicalment a la dreta...els "grains" estaven a pèl i no hi havia cap xapa ( era buril o parabolt????)...grimpaves amunt, fins sota una bauma-sostre trencat on es pot posar friend abans de flanquejar a la dreta i pujar al bosquet...

LL7 i ll8: Navegar per IV+ amb canto...buscant es posa algun micro encara que surt més rentable pujar amunt...en el darerr llarg, sobre la terrasseta de sorra, hi haalgun foradet/fissura per posar el friend abans de xapar...recomanable fer de la penúltima R al cim i usar la ultima R d'assegurança per superar la boleta final...si poseu cnte sllargues la corda no frega tant!

Salut

Jortx ha dit...

Caram caram... Així que vam estrenar assegurances noves! Espero que no se'ls pari la castanya i posin més ferro del que hi ha! Que tal i com està, aquesta via és una joia!!

La Fragel de moment encara em fa mandra... la següent de l'Aeri ha de ser l'Electric :P

Ja negociarem.

Gatsaule ha dit...

Molt bona via, el pitjor devia ser haver d'aguantar al Jortx tantes tirades !!

Recordo especialment dura l'entrada a la R4, però veig que vosaltres vau anar molt sobrats.

Petrus ha dit...

Oriol: Tens raó, des de la R4 es veuen lluir les xapes de la Fragel. Però es tractava de fer l'Easy!

Jortx: Em sembla molt bé l'Electric Ladyland. Ara que també n'hi ha altres de ben sucoses: Sostres, Valentin(!), Antonio (quan vulguis fer anar els pedals). Ja anirem fent plans!

Gatsaule: No et pensis, que a la 4a tirada vaig fer més força (inútil) que a moltes via d'esportiva! I en Jortx és una joia, serà que no el tractes prou bé ;) Per cert, a veure si coincidim en alguna aresta...