dissabte, 13 de desembre del 2008

Roc de Collars: Retirada Comanche


Avui teníem intenció d'anar a punxar una mica de gel, aprofitant les excel·lents condicions de la zona d'Ulldeter, però problemes articulars del company ens han portat a tocar l'excel·lent roca del Roc de Collars.

La via escollida per en Fredi ha estat la Retirada Comanche, de la qual en podeu trobar ressenyes aquí o aquí. Es tracta d'una via equipada amb parabolts que recorre unes magnífiques plaques de calcari. La via està equipada i sols calen cintes exprés. Una de les ressenyes marca un friend petit opcional per al primer llarg però, tot i que en portàvem, no els hem fet servir. Si la intenció és sortir per la via de l'avi del Mas de Sant Pere, cal agafar camalots grans, inclòs el del 4, per protegir una bavaresa (6b) completament desequipada.

Per arribar a la paret cal arribar a Coll de Nargó i agafar la carretera que va a Perles i abandonar-la quan hi ha un cartell que indica Canelles. Cal estar atent a agafar una pista que surt cap a l'esquerra que ens porta fins a prop del Mas de Sant Pere. Aparquem abans del cartell que indica "propietat privada" i seguim a peu el camí que atravessa el Mas fins a creuar un rierol. Aquí la pista ja s'enfila pel vessant oposat de la vall (avui hi començava a tocar el solet, ben agradable en contrast amb els -4º de la zona obaga). Cal estar atents a seguir les fites en tot moment, que indiquen primer la pista a seguir i després el corriol que ens mena a peu de paret.

Vista de la paret. El corriol hi arriba per la part baixa del bosquet

A peu de via ens hem repartit els llargs: jo els senars i en Fredi els parells. Quedem que el que vagi de segon portarà una motxilla amb els trastos d'ambdos: roba, perquè la previsió és que a partir de migdia ens creui un front i bambes, per si ens decidim a seguir fins al cim.

Tenim la sort de fer el primer llarg amb un solet la mar d'agradable. Començo jo amb els tres passos d'Ae, sense ni plantejar-me la possibilitat d'apurar-ho en lliure. A partir d'aquí hi ha alguns passets difícils i un viatget fins una xapa un xic allunyada. El friend podria protegir els darrers metres, però hi ha molt bon canto. Després, la via continua per una placa preciosa, amb llastretes i gotes d'aigua impressionants. Una tirada magnífica (Ae i 6a+)!


El segon llarg comença flanquejant un xic a la dreta i segueix després en vertical. A la ressenya original que portàvem, hi marca 7a i 7b+ en alguns punts, que hem acabat resolent tibant dels ferros. Entremig, alguns passos ben dificilets. Mentre jo assegurava al company ha començat a enteranyinar-se el cel i a bufar un ventet, lleuger, però suficient per deixar-me glaçat. Entre el fred i el pes de la motxilla, fins que no he arribat a penjar-la de les cordes que baixaven de la R, he patit de valent i he arribat a la reunió ben infladet de braços (6b i A0).

En Fredi als primers metres del segon llarg

El tercer llarg també es presentava durillo per al meu nivell. La sortida de la reunió és força vertical però amb bona presa. Després la cosa es complica, començant un tram en diagonal a l'esquerra, on he trobat algun xapatge agònic. Després ve un tram vertical molt obligat on també m'ha costat arribar una xapa. Els darrers metres fins a la reunió transcorren sobre un terreny un xic més agraït, però amb algunes nyapes i llastretes de les de clavar-hi les ungles d'antologia. Excepte a les primeres xapes, he reposat arreu i he tibat de les cintes de xapatge agònic, però la resta de passos han anat sortint (6b i A0).

En Fredi, a l'entrada nyapera de la R3

El quart llarg és molt més difícil de fer en lliure. La sortida de la R3 ja és prou dura i, al cap d'uns metres, convida insistentment a fer A0: no ens hi hem pas resistit, encara que jo menys que el company. A mig llarg, un tram que es deixa fer, alguns passos d'A0 més i els darrers metres novament tocant roca per entrar a la reunió (6b i A0).

El company, al 4rt llarg

Aquí ja estàvem bastant glaçadets i, a més, hem comprovat que, per protegir la següent tirada, necessitaríem el camalot del 4, que havíem deixat al Joan i el Jordi que estaven al díedre uns metres a la nostra dreta. Així que el descens a partir d'aquí estava cantat! Dos ràpels i som a baix, ben contents.

Mentrestant, els companys encara es barallen amb els darrers llargs de la seva via. Nosaltres enfilem cap a la furgo on la calefacció ens fa reviure de veritat. Hem escalat, però no pas en les millors condicions.

8 comentaris:

Jortx ha dit...

Que potents que es veuen aquestes plaques!

Tot i que amb el fred que devia fer.....buuuuuuf!!

Petrus ha dit...

Jortx: Efectivament, són plaques brutals, amb roca boníssima. Per disftutar a tope si tens el nivell!

I a la primera tirada, amb sol, tot molt bé. Després, ja va anar apretant la fresca: no massa, però el suficient com per no anar "suelto"

edunz ha dit...

ep, felicitats per la via, amb el fred que feia no era el millor dia per perdre la sensibilitat del dits! o si...
una pregunta, els vostres companys estaven al Diedre de la seu? a veure si piulen, em comentaven que potser havia saltat algun clau i és per saber si cal clavar i grau (obligat/expo?)..
merci

Petrus ha dit...

Edu: Tema Díedre de la Seu: Sembla que al primer i al segon llarg val la pena clavar alguna cosa. Van comentar que al tercer mola portar bastants friends, sino s'ha de baixar a recollir-ne: es pot anar protegint al gust. La ressenya marca 6b i em comenta en Jordi que pot ser correcte tenint en compte que s'ha de protegir. Amb tot posat igual seria un xic menys.

edunz ha dit...

merci per la info, molt valuosa
aquesta i les veïnes no es repeteixen massa i van escasses de referències
amb el Ramonet de manresa vam enfilar a la de l'Avi del Mas de St. Pere sense claus i no vam tenir nassus d'escalar el tercer llarg, i la resta tela.
salut!

Petrus ha dit...

Nosaltres ens vàrem estar mirant també la de l'Avi del Mas de St. Pere mentre rapelàvem. Es veu interessant però durilla. I sí: a algun lloc es veu convenient algun clau. La ressenya en marcava 8 tot i que diu que s'ha fet sense...

edunz ha dit...

els que l'han fet sense són mooolt bous (de manresa), i encara li van baixar una mica el grau en lliure. En el primer i segon sense clavar deu rondar el 6b obligat (en el segon, un ganxo pot ajudar)

Petrus ha dit...

Edu, gràcies per la info del segon llarg... Esmolarem els ganxos!!