dilluns, 8 de desembre del 2008

Bucòlica: Terra de Dinosaures


Després de moltes setmanes d'inactivitat (per mal temps, grip, compromisos familiars, manca de company...) finalment avui m'he tret un xic el mono: hem anat amb en Jan i en Jortx a la Terra de Dinosaures de la Paret Bucòlica.

Les previsions de temps no pintaven gens be, però les ganes d'escalar han fet que, finalment, la meva estrena a la paret Bucòlica fos reixida. Això sí, en baixar del cotxe, no ho hem pas vist clar: feia un ventet glacial i el cel no semblava que s'hagués d'obrir en tot el dia... més aviat al contrari. Però ens hem acabat d'animar veient que la nostra via ja l'estaven escalfant uns altres que en aquell moment estaven fent la segona tirada. Si ens afanyàvem fins i tot trobaríem alguna presa calentona!

Es deixa el cotxe a una branca de la carretera antiga, passada la caseta que hi ha després del túnel més llarg. Des de l'esplanada on deixem el cotxe, cal recular un centenar de metres fins trobar un corriol marcat per unes fites i marques vermelles... i amunt, fins al peu de via.

De ressenyes, se'n troben a patades, així que sols faré un breu comentari (com sempre, des del punt de vista personal) dels 5 llargs que composen la via. En Jan venia amb la idea de no fer cap tirada de primer i en Jortx m'ha deixat fer tres tirades (les primeres) atenent al meu mono. thks!

Primer llarg disfruton que permet anar entrant en calor V/V+, ben assegurat i d'uns 30m.

En Jortx i en Jan, al primer llarg

Al segon llarg cal tibar bastant més (6a): després d'uns metres fàcils ens enfilem sobre un tronc i fem una bona tibada per entrar a la paret, vertical. Uns metres amb bon canto i un altre tram molt vertical on s'ha de d'apretar un xic, amb presa raonable -bé, aquí jo no tenia pas tacte i suposo que devia ser raonable, perquè ho he fet i sense badar gaire.

El tercer llarg, que d'entrada semblava que era un rostoll de transició ha resultat força agradable i amb un pas ben difícil V+ després de deixar una petita fissura-bavaresa. La resta, d'anar fent: avui, en plan Osman, a tota velocitat per entrar en calor.

En Jortx, entrant a la R3

Quarta tirada amb un inici vertical de tibar-li. Després una zona més tranquileta i passem a un tram terrós previ al flanqueig a la dreta. Al flanqueig hi ha alguns passos finets i una estirada, durilla per la manca de peus, fins a una llastra salvadora d'on entrem a la reunió sense més entrebancs (6a). El dia que algú arrenqui la llastreta ja en parlarem...

En Jortx, als primers metres del 4rt llarg

En Jan, als passos difícils d'entrada a la R4

El darrera llarg consta d'una sortida de la reunió bastant plaquera (V+). Després dels primers 5 metres, la cosa ja afluixa i es converteix en una passejada fins al cim. Aquí cal anar amb cura si hi ha cordades a sota, perquè pot baixar alguna cosa. Reunió en una magnífica alzina a peu de corriol que enceta el descens: primer una pujadeta per anar a buscar la cresta i, després, descens indicat per unes fites per agafar una vira.

I, baixant per aquesta vira, hem gaudit d'una magnífica estampa nadalenca que gairebé ens fa saltar les llàgrimes. Mai no havia tingut l'ocasió de veure quelcom semblant en directe... N'havia sentit a parlar, n'havia vist imatges, però mai no havia tingut l'ocasió de veure, amb els meus propis ulls, el personatge més nostrat dels nostres pessebres, en plena acció... No ho endevineu? Es tracta del caganer!

Efectivament, una magnífica reproducció de caganer a escala 1:1 fent les seves necessitats a 50cm del camí (compte, no al bell mig, eh?) i a uns pocs metres d'on ell acabava la seva via. El pudor (en masculí) ens ha fet esperar la fi de l'espectacle a una certa distància però, finalment, el camí ens ha portat a tocar de les excrecions (de la pudor) i de la celulosa corresponent, que han quedat exposats a plena vista, com correspon a un bon caganer! Queda clar que mantenir les tradicions pot resultar perjudicial per la muntanya (i per als muntanyencs).

Malgrat el fred, ben viu als primers llargs i un xic menys després, hem triomfat i fins i tot hem pogut dinar calent a casa:)

2 comentaris:

Mingo ha dit...

Felicitats per l'activitat. Després d'un any veig que la llastra salvadora encara aguanta.

Petrus ha dit...

Mingo: Espero que aguanti molt de temps. Si no, la cosa es complica!