dissabte, 8 de març del 2008

Sant Benet


Avui hem decidit fer alguna clàssica de Sant Benet amb en Jortx i en Ramon. La via escollida ha estat la Gómez-Xalmet a la Prenyada. Es tracta d'una via clàssica i molt recomanable que segueix un marcat díedre en diagonal que acaba enfilant-se al bombo de la prenyada. Ressenya aquí.

Jo l'havia feta per primer cop l'any 1981. Aquella vegada, a la 2a tirada vàrem fer bastant d'artificial, com es pot veure a la foto de sota. A la ressenya que vaig fer aleshores hi tinc marcades les assegurances que vàrem trobar: 2 pitons a cada un dels llargs del díedre (3r i 4rt) i l'artificial equipat. Val a dir que ara (fa uns tres anys vaig tornar-hi i està igual) la via està molt ben assegurada amb parabolts -alguns en llocs on es podria protegir fàcilment amb tascons, però no seré jo qui inciti una incursió pirata :)

El meu company, en Pep Vinyoli, a la 2a tirada (any 1981)

Avui hem fet el que eren originalment les dues primeres tirades en una, com sol fer la majoria de gent. En resulta un primer tram amb uns passos verticalillos que es tomba per arribar a un arbre on es feia reunió. A partir d'aquí la cosa es complica: primer un xic de ramonage per sortir en díedre una mica extraplomat (6a). Aquesta vegada ha sortit en rotpunkt, tot i que he hagut de bufar de valent. He posat un friend en el primer tram, abans d'arribar a l'arbre, més per alleugerir pes que per qualsevol altra cosa.

Jo mateix a la part dura del primer llarg

En Ramon arribant al tram desplomadet

En Jortx, sense ni despentinar-se a la sortida del primer llarg

El segon llarg és un díedre en el que es progressa majoritàriament per la placa de l'esquerra. Dues savines i un bon nombre de parabolts fan que quedi ben assegurada (V).

En Ramon iniciant el 2n llarg

El principi del tercer segueix la tònica del segon fins que el terreny s'ajeu fins arribar a un bon arbre on hem fet la reunió. Tampoc no hi manquen assegurances (V).

La quarta tirada surt en vertical de l'arbre i flanqueja cap a l'esquerra fins situar-se a la vertical del darrer llarg (IV). Aquest consisteix en uns primers passos verticals amb bon canto que aviat ens menen al cim per terreny més arrampat (IV+).

El descens és un ràpel de 25 metres.

La ventolera que feia ens ha fet desistir d'empreses més agoserades i finalment hem optat per anar a fer la normal de la momieta, que jo encara tenia pendent!

Arribem a peu de via i -ja és mala sort- trobem una cordada que just s'estava preparant per fer-la. Decidim esperar el nostre torn i agafar paciència.

La primera tirada és un flanqueig assegurat amb parabolts que va seguint una lleixa fins pràcticament a la reunió. El més complicat és al principi. No és especialment difícil, però no s'hi val a badar (IV+).

Jortx al flanqueig del primer llarg

La segona tirada és una típica placa montserratina de posar-s'hi bé (V). Està assegurat correctament amb parabolts i un pont de roca que li dóna el caire montserratí. Hi ha una reunió uns 5 metres abans de l'enorme forat característic i és on l'hem fet nosaltres, tot i que aquí no ho recomanen i potser tenen raó: val la pena fer una visita al mega-forat!

Jo mateix, arribant a la 2a reunió

D'aquí es surt en terreny progressivament més senzill (IV+,IV, III) fins arribar a una reunió en un bon replà a dos metres del cim. Des d'aquí amb cordes de 60m es podria baixar amb un sol ràpel fins al peu de via. Nosaltres ho hem fet en dos trams, un fins al collet amb la Mòmia on hi ha una bona instal·lació i l'altre fins baix.

I seguint amunt, al tercer i darrer llarg del dia

I ben contents de la feina feta, cap a casa! El dia m'ha deixat un molt bon gust de boca. Caldrà tornar a fer quelcom similar ben aviat!
 

3 comentaris:

Miquel Sabadell ha dit...

Quins records..bona via...potser m'animi un dia d'aquests a intentar-la en solitari...

Jortx ha dit...

D'això se'n diu matar dos pardals d'un tret :)

I per acabar-ho d'adobar, vaig fer tirades de primer i tot; que me'n fan falta per agafar confiança amb la vieta.

Gràcies per la jornada!!

Petrus ha dit...

Miquel: Es una bona via per fer sol. Ben assegurada, sense complicacions i la mar de guapa. Que la disfrutis!

Jortx: Gràcies a tu i al Ramon per voler venir! I només hagués faltat que no haguessis fet tirades de primer... si fas 7ens saltant!