dissabte, 28 de juny del 2008

Diables: Sánchez-Martínez


Després de temps de perseguir-nos per tornar a anar a fer una via llarga, he sortit amb en Kim cap a Montserrat. Hem decidit ficar-nos a la Sánchez-Martínez, itinerari clàssic i de gran bellesa, que jo havia escalat farà uns 25 anys.

Per evitar la calor hem acabat començant a escalar a les 14:00. Diria que avui l'han feta dues cordades més, però no hem arribat a coincidir en cap reunió. Per tant, la via pràcticament per nosaltres. A diables també hi havia una cordada a la GAM, una a la Libertad Provisional i una altra a la Flip Matinal.

La via comença amb una tirada de 6a cosida a parabolts, amb roca delicada als primers metres. Al final cal flanquejar a la dreta cap a un arbre on hem fet reunió.

Primer llarg

Des d'aquí en Kim ha tirat xemeneia amunt fins esgotar els 70m de corda, empalmant dos llargs. Terra i herbes al principi i passos de díedre i xemeneia bastant esgotadors (i mai millor dit: ens queien un munt de gotes de suor). Hi ha assegurances tot i que hem posat un friend. La motxilla aquí fa bastanta nosa...

El següent llarg (V) comença amb una placa amb bons forats per anar a buscar una fissura invertida sota un sostret per continuar en bavaresa amb bon canto. Es van trobant tacs de fusta, alguns segurament ja hi eren fa 25 anys. Aquí, volent posar un friend m'ha caigut el moscata on en portava 4... He desgrimpat fins la reunió, el Kim ha rapelat un tros i els ha trobat no massa lluny. Sortosament, no ha passat d'un simple incident encara que podia haver estat una p...tada definitiva. Una vegada refets, hi he tornat, aquesta vegada sense contratemps.

La tirada següent comença per una fissura en una llastra vertical però amb bon canto. Després segueix un trosset de díedre-xemeneia. Fins aquí es fa raonablement bé (IV+/V). Després ve una placa vertical: En Kim ha estat una llarga estona lluitant per fer-la en lliure i maleint la desafortunada situació de les xapes... Jo, com no, he fet A0 fins uns passos abans de la reunió.

En Kim, lluitant al tram de 7a+

La tirada següent flanqueja el primer sostre. He anat tirant en lliure (V+/6a) fins un primer ressalt vertical on he començat el A0. Després cal fer una sortida interessant en lliure per anar a busca un pitó. Quan la fissura torna a ser vertical ja he pogut tornar a agafar roca fins la R.

Espectacular entrada a la reunió d'entre els sostres

El següent sostre comença amb un tram vertical que es fa raonablement bé (V+). Després vé un tram on cal mirar-s'ho bé, sense seguir sempre la línia de les assegurances (6a). Quan es travessa el sostre la cosa es complica prou com perque jo hagi tirat en A0. Per cert, en allgun d'aquests passos, tibant de xapes bastant ronyoses. Acabat el díedre, entrada a la reunió en bona roca (V). No cal dir que en Kim ha passat per aquests llargs amb una mà a la galta i sense tocar res!

En Kim, al segon llarg dels sostres

La tirada següent comença per terreny vertical seguint la fissura amb bon canto (un pont de roca). Després ve un tram igualment vertical (3 parabolts) però on cal anar per la placa de la dreta que resulta molt llisa. Tot i que en Kim em deia que li donaven 6a, aquí he hagut de fer un pas d'A0 perquè no veia pas la manera de treure-ho. Després he anat cap a la dreta i, amb uns passos molt delicats, he xapat la següent. Segueix un terreny més arrampat per tornar-se a redreçar. Passat el tram vertical, el llarg travessa un esperonet cap a la dreta en bona roca. Diria que en aquest llarg els diables de la paret em devien voler tirar avall perquè he suat de valent! A més, he hagut d'anar treient algunes cintes perquè en calen un munt.

Arribant a la reunió, ja en terreny més senzill. Un bon pati al fons i els diables que xuclen!

La darrera tirada supera diversos ressalts. El segon d'ells prou dur com per haver-lo de fer en A0 anant de segon. La resta, més suau però navegant un xic per trobar el terreny més amable.

Des de la reunió hem anat flanquejant, ja sense corda, cap a la dreta fins a trobar el collet on ens hem tret els gats (moment estelar) i plegat trastos. Total, unes 4h30 d'activitat esgotadora (en el sentit literal de les gotes que ens queien)

4 comentaris:

Jortx ha dit...

Collons!

Això ja és una via en majúscules, amb un company de cordada en majúscules també :)

Quina em reserves per mi a Diables?

Gatsaule ha dit...

Una via més espectacular que difícil, tot i que les plaques de sortida són dures, dures !

Això si, a la xemeneia no caiguis....

Petrus ha dit...

Jortx: Ens en queden moltes d'interessants a diables. A la part central, la GAM, sens dubte! Més enllà, tampoc m'importaria repetir la Flip o la Diagonal del Vertigen -o la CADE, que gaudeix de certa popularitat darrerament.

Gatsaule: Tens raó, però la sensació de pati no deixa de ser impressionant . I a veure si et recuperes aviat, que tenim alguna cosa pendent...

Llorenç ha dit...

Felicitats!!

com diu Gatsaule, es una via espectacular!
Jo en tinc un molt bon record(tot i un vuelo) Per mi es una linea molt atrevida que va resultar fàcil amb uns tocs d'artificial!!!