dijous, 26 de febrer del 2009

Tarda a Calders Sud


Aquesta tarda m'he escapat a Calders Sud amb en Tati. Aparquem al mirador, passem per sota de la franja del mirador, orientada a est i arribem al sector, amb orientació sud-oest, ideal per a una tarda d'hivern. Fa poc menys d'un any que vaig fer-hi una passejada resseguint tota la cinglera de Calders i vaig veure-hi algunes vies. Ara n'hi ha un munt més i encara hi ha alguns projectes en fase d'estudi. Se n'ha tret un bon suc! Cal felicitar els equipadors.

Comencem amb les vies més senzilletes, que estan a la banda dreta d'aquesta cara. Segurament, la via A (V) deu ser la més senzilla de la zona:

Via A

A la dreta de l'antiga canal de baixada en fem dues més, encara que no en aquest ordre. La B (V+) té la dificultat concentrada en un pas llarg a la zona més compacte. L'esperò de la via C (6b) ja és una altra cosa, i cal tibar-li de valent. He de fer un repòs per estudiar la cosa, però els passos ara ja estan clars. Cal anar a buscar l'esperó i evitar acostar-se al pinet que neix per allà al mig. Un pas llarg tibant d'una lateral i s'agafa millor presa...

Vies B i C (d'esquerra a dreta)

Abans d'atacar l'esperó C, però, hem fet la via D (V+) que queda a la cara de l'altra banda de l'esperó.

Vies D i E (d'esquerra a dreta)

No hem fet la E (6a), que comença en uns garrics, tot i que es veu bastant similar a la D.

Després d'això hem tirat cap a l'esquerra, a la zona més canyera, buscant quelcom assequible. M'he ficat a la via Gambit de Dama (6b), que recorre un mur guapíssim. Una entrada bastant estranya fins a un primer canto bo. Després té una zona bastant fina -on m'he hagut de penjar- seguint un díedre ínfim fins agafar bon canto que ens acompanya fins la R.

Vies L'aprenent, Gambit de Dama i Mataparents (d'esquerra a dreta)

Després d'aquí he fet un tast a l'entrada de L'Alquimista (un diedret, que comença desplomat per anar a buscar una bavaresa, d'on es xapa un parabolt que queda separat a la dreta) però he baixat de la segona xapa. Per acabar m'he posat a la via I (6a+/b), on he guarrejat un munt. Queden uns quants projectes pendents per al proper dia, que és del que es tracta!


Via I

En Tati ha tingut la paciència d'assegurar-me en aquestes vies i ha fet la seva primera ascensió a alguna d'elles! Després, ell s'ha barallat amb una via canyera (l'Esteve també li ha fet un intent) i entremig encara ha tingut tems d'ajudar en Juan que estava equipant una nova vieta... A veure si se m'encomana alguna cosa d'aquests lolos!

Gràcies a en Jortx per la info a posteriori sobre les vies!


2 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola. He estat passejant per la cinglera de calders. Pero no he trobat les ressenyes per enlloc. Nomes trobo les ressenyes del cargolaire, pero les de calders sud.... Saps on les puc trobar?????
Merci

Petrus ha dit...

No sé gens on les pots trobar. Fa molts anys que sembla que hi ha intenció de publicar-les, però sembla que això és una història que mai no s'acaba. Abans hi havia ressenyes del Cargolaire en un dels bars de Calders, no sé si encara n'hi ha ni si mai hi ha hagut les de Calders Sud... Ho sento :)