dissabte, 13 d’abril del 2019

Formiguera: La Colá, del Barbes i Memòria Selectiva


Avui el Xevi i en Jordi havien quedat per anar a fer quelcom en plan tranqui i jo m'hi he afegit. Objectiu: Sant Llorenç de Montgai, paret de la Formiguera a fer La Colá, oberta fa un parell de mesos per l'Aberroncho i el Juan Gutierrez.

Ens plantem a peu de via i en Xevi s'encarrega del primer llarg (IV), una rampa de tràmit sense massa interès.

Primer llarg de tràmit.

El segon llarg, en canvi, és molt guapo i sorprèn que no estigués obert. Surt una mica en direcció a la dreta per una placa un xic tombada i continua en vertical després sobre terreny també vertical. Entremig trobem algun pas on s'ha de tibar una mica, res que en Jordi no resolgui amb autoritat (V+). La reunió queda a la part alta de la feixa i aprofitem la instal·lació per rapelar.

En Jordi, fent el segon llarg.



Dos moments del Xevi al segon llarg.

Mentre baixo vaig tirant cap a la via del Barbes, el segon llarg de la qual (6a+) serà el nostre proper objectiu. La R1 de la via del Barbes està a un parell de metres de la R1 de La Colá, on ara ja hi ha una altra cordada. Aquesta tirada és la guapa de la via, perquè la primera és una rampa sense massa interès. El llarg es va redreçant progressivament fins a sota una zona de roca que s'ha trencat. Aquí ja es torna vertical i cal controlar bé els moviments. En un punt la cosa es complica i cal anar un xic per l'esquerra, fer unes tibades i anar a buscar un parell de bústies d'escàndol en terreny un xic desplomat. Sortir d'aquí torna a ser complicat i he hagut de fer una tibada potent sobre cantets petits on no tenia clar que me'n sortís. Potser hi ha alguna presa amagada, però per aquí m'ha semblat molt durillo!

Al segon llarg de la del Barbes s'ha de tibar bastant!

Tornem a rapelar, ara fins a baix i en Xevi s'enfila per la Memòria Selectiva. L'objectiu és empalmar els dos primers llargs, però s'embolica i fa el segon de la dels Jesús (aka Savina Wall) i flanqueja després. En Jordi va al darrera i em va traient totes les cintes i jo aconsegueixo fer la Memòria Selectiva :) Tira en Jordi al darrer llarg, amb uns passets més fins al principi i més verticals i tibantosos, però amb bon canto, al final. Un bon llarg també!

Darrer llarg de Memòria Selectiva.

Com que ara hem agafat les bambes, ens n'anem caminant avall, en direcció est primer i nord-est després per trobar un camí que ens porta a la via. La creuem, i seguim el camí de baixada fins al cotxe. Probablement es tardi el mateix caminant o rapelant.

Hem fet una bona combinació de vies, força tranquil·les excepte el segon llarg de la del Barbes on s'ha de tibar fort. Totes elles són molt guapes, però. Recomanables del tot.

A sota, la ressenya de La Colá i situació de les vies properes: