dissabte, 12 de desembre del 2009

Aresta Arcarons


Avui hem anat amb en Jortx i en Gatsaule a l'Aresta Arcarons. Feia temps que teníem intenció d'anar-hi però les circumstàncies ens ho han dificultat fins avui. Aquí hi ha una bona piada amb ressenya inclosa. I sort n'hem tingut d'aquestes ressenyes perquè tot i que jo ja l'havia feta no en recordava cap detall. Especialment, no recordava que fos expo com se la qualifica darrerament i és que l'octubre del 1982 no hi havia vies expo :)

La previsió del temps era que havia de fer un dia perfecte però ens hem trobat amb un dia bastant putamèrdic. Cada vegada és més habitual que els caps de setmana es presentin previsions millors de les reals (fins i tot, a vegades ni tan sols quadra el que diuen els mapes amb el discurs parlat dels minipresentadors) -no fos cas que algú es desdís de fer gasto per una previsió desfavorable!

Però, intentat veure-hi el vessant positiu, com a mínim no ens hem torrat durant l'aproximació des de can Jorba pel camí dels francesos.

L'estètica i llaminera Aresta Arcarons!

Arribats a peu de via ens hem repartit les tirades com bons companys: jo les dues primeres, en Jortx les dues següents i en Gatsaule les dues darreres.

El primer llarg comença pel costat d'una canal herbosa i un xic descomposta. He anat evitant posar-hi el peu en la mesura del possible, però el tram fins la primera xapa -just a sobre d'una llastra- ha estat més tens del que m'esperava malgrat un alien que he posat bastant al principi. Després de la primera, trobem dues xapes més bastant properes. Després, una altra xapa i una excursió senzilla fins la R1.

Aquí estic encetant la via, uns metres abans de la R1.

El segon llarg comença flanquejant a la dreta per entrar en terreny un xic vertical on cal anar mirant bé el millor camí ben protegit per tres xapes bastant seguides i una altra un xic més amunt. Després hi ha una llarga excursió fins la següent assegurança que és un clau al peu d'una llastra característica. Aquí he posat tres aliens que han anat donat confiança per arribar al clau, amb algun pas de mirar-s'ho bé. En algun forat encara hi hagués entrat un camalot del #2. De la llastra a la reunió hi ha un tram on també cal buscar el millor itinerari, un xic per la dreta.

Sortint de la R1.

Els companys al segon llarg.

El tercer llarg comença un xic per l'esquerra de la reunió, amb passets delicats per anar a buscar una (la) xapa que protegeix un pas vertical per superar una panxeta per la dreta. Després, ve una excursioneta per terreny més tranquil on en Jortx ha posat un parell d'aliens.

A l'alçada del parabolt, a punt de superar el passet del llarg.

La quarta tirada també comença un xic per l'esquerra per agafar una línia de cinc xapes, amb passos fins però ben protegits, per acabar fent un arc cap a l'esquerra fins a la R4.


Als primers metres de la quarta tirada.

Als darrers metres abans de la R4.

El cinquè llarg no presenta complicacions. Es tracta d'una rampa suau amb bona presa que ens porta a la reunió (estranyament, de burins) dins la bauma característica.

El cinquè llarg.

El darrer llarg, en canvi, té un començament desplomadet. Diuen que és un 7a santbenetero, però un cop tens al peu a l'estrep fins i tot els 7a's surten! Bromes a banda, el fet que estàvem a les reunions tremolant de fred (literalment), ha propiciat que ni tan sols ens haguem plantejat intentar trobar el pas -bé, en Jortx ho mirat uns deu segons. D'altra banda, ha de ser bastant dur perquè els peus estan ben volats!

Preparant els trastos per a l'Ae del darrer llarg amb un xic de ressol.

La reunió cimera, és una reliquia de mira'm i no em toquis. Val la pena anar a buscar directament la instal·lació de ràpel que hi ha un xic més avall en direcció al collet. Nosaltres l'hem trobada quan ja començàvem a pensar que hauríem de penjar-nos de la famosa arrel!

El descens no està exempt de dificultats. Primer un ràpel volat fins al collet i després anar crestejant amb pujades i baixades d'anar amb compte fins a una bona alzina recoberta de bagues i un maillon que indiquen un segon ràpel cap al vessant sud. Amb dues cordes de 60 s'arriba ben avall fins a terreny còmode. A partir d'aquí anar seguint fites i marques cantones a dojo fins a peu de via.

Malgrat que el dia no ens ha acompanyat gens, ha estat una bona experiència: la sensació de pujar per un fil d'aresta aeri i estètic...
 

3 comentaris:

Pietro ha dit...

Felicitats per la via i per fer-me propaganda de la piada, jejeje. L'octubre del 82 no és que no hi haguessin vies "expo",...és que els escaladors eren d'una altra pasta, jejeje.

Gatsaule ha dit...

Una molt bona escalada, Pere, sobretot anant amb dos cracks com vosaltres! A veure quin dia repetim!

Petrus ha dit...

Pietro: Si la piada s'ho val, bé s'ha de dir!

Gatsaule: I tant, una bona escalada però cosa de tres. I ja trobarem algun altre projecte, ja...