dissabte, 11 de desembre del 2010

Esperó Badalona al Cap del Ras


El Cap del Ras és una bona zona pels dies d'hivern amb anticicló, com el d'avui: Boira persistent a les planes i un cel ben serè a les parets. Doncs amb aquestes condicions hem (en Joan, en Toni i jo mateix) decidit atacar la gairebé clàssica Esperó Badalona.

De ressenyes i piades n'hi ha una bona colla a la xarxa i totes coincideixen en que l'equipament de la via és prou generós: 20 cintes i res més. Permet fer més o menys trams en lliure, el que la converteix en una via apta per tots els públics. Això sí, cal portar un estrep per al sostre.

Hem decidit que jo començaria fent les dues primeres, en Joan les dues següents i ja veuríem. Així que he encetat l'activitat atacant un primer tram vertical amb quatre spits seguits. Al segon d'ells he fet un A0 però la proximitat d'assegurances permet ajudar-se el que convingui. He vist que proposen 6c+ fent-ho tot en lliure, però la veritat és que no m'ho he plantejat massa. Després s'entra a una placa que es va redreçant (V) i es va en diagonal a la dreta a la reunió opcional. Cuidant un xic els xapatges he pogut continuar sense massa fregament per la fissura cega lleugerament desplomada que mena a la que serà la nostra primera reunió. També aquí hi ha assegurances suficients com per fer en A0. Resulten 50 metres ben intensos, començant en fred, que m'han deixat ben inflat.

Jo mateix als primers metres del primer llarg...... i a la segona meitat del llarg.

En Joan al LL1.

Sortosament, el segon llarg és molt més suau i permet relaxar-se una mica. Segueix el terreny de mínima dificultat, cosa que, malauradament, vol dir també el de pitjor roca. No cau res, però cal anar amb compte.

Inici del segon llarg, en molt bona roca.

En Toni i en Joan al segon llarg.

En Joan s'encarrega del tercer llarg (6b), que comença amb tendència a la dreta. Els primers metres són força delicats fins la tercera o quarta xapa. Després el terreny es va tornant més agraït i en un punt la roca torna a perdre qualitat en cercar el terreny més senzill. Ha sortit net, anant de segon.
En Joan, havent superat la zona més complicada del tercer llarg.

En Toni, al tercer llarg.

El sostre del quart llarg suposa un canvi de mentalitat i de tècnica. En Toni ha hagut d'esmerçar-se més del que hagués volgut lluitant amb fifis i pedals que semblaven voler boicotejar la seva progressió, però finalment hem arribat a la R on la tàpia perd la seva verticalitat. Com que portàvem pedals de sobres (i de diversos estils) ens hem permès la frivolité de deixar-los exposats...

Col·lecció de pedals. El més glamourós, naturalment, el model Rebuffat.

En Toni, emergint de les dificultats del sostre :)

En Toni ha fos la pila a les tirades anteriors i, com que els dos caps de corda els duia en Joan, ell ha fet la cinquena tirada per no perdre massa temps, ja que una cordada de Saragossa ens venia al darrera... Aquest llarg és un dels més guapos: terreny plaquero on cal saber llegir l'itinerari.

En Joan, navegant a la cinquena tirada.

A la darrera tirada he agafat novament el relleu. La sortida de la reunió és una tibada per un terreny vertical fins anar a buscar una bavaresa molt bona. Després el terreny s'ajeu fins a una possible reunió al peu d'un ressalt. Segurament és recomanable fer reunió aquí per evitar haver de lluitar massa contra el fregament de les cordes. Jo he tirat amunt i m'he plantat al peu del darrer ressalt (6b o Ae) amb dos spits. El primer es xapa sense problemes i intento en lliure per l'esquerra. És un tram d'adherència i de seguida m'adono que no podré fer el xapatge de la segona, força delicat, amb el fregament. Així que baixo, xapo la segona tibant de ferro i baixo per tornar-ho a provar. Així (més que en top-rope, diria que a pèl: des de baix no em sentíem i no sabien què estava fent) ha sortit, amb algun pas d'equilibrista. Si mai algú reequipa la via, que posi les xapes 40cm a l'esquerra! La reunió és al cap de pocs metres.

Jo mateix als primers metres del darrer llarg.

És una via recomanable, en roca majoritàriament molt bona, tot i que en algun moment puntual l'itinerari porta per terreny un xic trencat per esquivar trams excessivament compactes. D'altra banda, ha sortit tot excepte un A0 al primer llarg, el que és una alegria addicional :)

Boira a les planes mentre recollim trastos.

2 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Llegint-te, recordava la duresa del primer llarg, que tan bé et vas currar! Fins la propera!!

Petrus ha dit...

No és pas l'únic on s'ha de tibar de valent! Ens mantenim en contacte :)