dissabte, 13 de gener del 2018

Cóctel de Formiguera: Chichos, Esther, Bonamassa i Aberroncho


Avui hem tornat a la Formiguera, a Sant Llorenç de Montgai, creuant els dits per la previsió de la meteo. Mentre ens acostàvem a Camarasa es veia el Montroig lluent al sol, però amb una banda de núvols emprenyadora que amenaçava de tapar-lo. Arribats al pàrking ja no es veia sol, el termòmetre marcava als voltants de 0 ºC, és a dir, ni fred ni calor ;) i ha calgut una bona dosi de moral per sortir del cotxe. Hem decidit canviar els plans originals i començar per Los Chichos que comença més suaveta i no és qüestió de tibar massa amb tot fred. 

Comença el Jordi amb el primer llarg, que té un passet de tibar una miqueta per superar un ressalt més que vertical (V). Abans i després, anar fent. Decideix empalmar el primer i el segon llargs i no ha tingut massa problema de ròssec, això sí, posant cintes llarguíssimes. El segon és d'anar fent (IV) amb roca dubtosa a estones, però ben assegurat.

 En Jordi, al primer llarg de Los Chichos.

Arribo a la R2 i continuo fins al peu del mur de dalt on proposo d'aprofitar l'avinentesa i fer el darrer llarg de la Esther. Cal dir que ara ha sortit una mica el sol i s'està la mar de bé! Dit i fet i m'hi poso. És un llarg xulo, tibantós (6a+) on cal posar-se bé i escalar entre els spits. Abans del primer spit he trencat un canto de mà, petit però que semblava més que correcte, el que m'ha deixat una mica d'intranquil·litat per la resta del llarg... Hi ha un passet llarg quan es redreça, per anar a buscar una xapa un xic a la dreta. Després, fins la savina es fa molt bé i per superar el desplomet final cal tibar una mica i buscar bé. Un xic per l'esquerra apareixen cantets prou bons que permeten sortir a dalt. La reunió queda en diagonal marcada a l'esquerra.

Decidim fer també la Joe Bonamassa (6b) i aprofitem el ràpel per posar-hi les cintes. M'hi poso ben concentrat i vaig fent. Al principi hi ha passets de posar-s'hi bé, els més delicats segurament al voltant d'una zona on sembla que hagi caigut una llastra. Després el terrenys es redreça, però normalment amb bon canto. Això sí, cal tibar-li i anar buscant bé. El passet més dur és a una zona on la placa és un xic més compacte i hi ha una franja bona d'esquerres i un foradet raonable de dretes per fer el pas. Abans del desplom final podem reposar còmodament i estudiar la sortida, on cal anar a buscar una llastra. M'ha semblat un llarg esplèndid, dels millors que he fet darrerament i el fet de que també l'hagi encadenat m'ha deixat una bona sensació!

Rapelem el llarg (30m) i amb un altre ràpel ens plantem a peu de l'Ester i decidim fer la Aberroncho a partir d'aquí (realment comença més a sota). El Jordi comença a buscar un parabolt i aviat se n'adona que la línia que segueix ens portaria més a la dreta. Ignorem quina via deu ser. Total, que fa una mica de flanqueig en diagonal a l'esquerra i enllaça les xapes de l'Aberroncho, que superen la placa que hi ha a sota de la reunió un xic per l'esquerra (IV+). Els darrers metres són els més interessants, la resta és una rampa amb poc interès.

 Arribant a la reunió de l'Aberroncho.
A sobre ja s'intueix el traçat de la via pel mur final.

Em poso al darrer llarg de l'Aberroncho (V+) que és el més guapo. Al principi és qüestió d'anar fent. Hi ha un primer pas per arribar a l'alçada d'una savina que jo estava llaçant quan he vist un parabolt a la seva esquerra. Ara ve un tram vertical, que demana mirar-s'ho bé, però on van apareixent cantells bestials que fan que aquests metres siguin un gaudi màxim. Una molt bona tirada! 

  
Dues vistes del darrer llarg des de la reunió cimera.

Des d'aquesta reunió acabem d'arribar al cim i baixem caminant. Es tracta d'anar seguint un corriolet que se'n va una mica amb tendència a l'esquerra. Aviat s'aixampla quan s'hi afegeix el camí que ve de la ferrata. El camí acaba portant a la via, que s'atravessa seguint una traça ben marcada que ens porta de nou al cotxe.

Sortint del cotxe teníem por de passar fred, però el dia s'ha comportat! Al final s'ha tapat del tot però fins aleshores hem tingut alguna estoneta de sol que ha servit per estar a una temperatura excel·lent. Un xic més de sol hagués estat de conya, però tampoc cal abusar! Com que en Jordi no porta càmera, no hi ha constància de la millor tirada d'avui, la Bonamassa. Que consti que és un mur fantàstic, i els de la Esther i la Aberroncho no són gaire menys. 


Per cert, la Paret de la Formiguera deu el seu nom a que sembla un formiguer de gent? Avui era un no parar! Constantment veies aparèixer gent per aquí i per allà! Però això mateix ha servit per conèixer gent nova, entre ells el Guti, un dels obridors més assidus! Salut i que la lesió del company no sigui res!