dissabte, 24 de febrer del 2024

Collbató

No és senzill fer marxar el Pana del Berguedà, però avui la meteo ha servit d'argument. Total, que hem tornat a la zona dels Graus, primer a la Placa de la Poma. 

Quan hi hem arriba he vist que hi ha dues vies noves (per mi)! La #16b, a l'esquerra de la  Atxís Txus. Aquesta comença anant a buscar una fissura-bavaresa. I la #17b, a la dreta de Atxís Txus, que comença una mica amunt per la canal de la dreta. No en tenia (ni en tinc) cap informació. I ens hi hem posat.

Comença el company, que és el que està fort i li toca. La #16b (6a)  és de l'estil de les veïnes, probablement al voltant del 6a. Té una entrada que demana una mica i els primers metres de bavaresa es tiba una mica. Després té un tram de placa montserratina molt xulo i a la part de dalt, un ressalt ben vertical amb molt bon canto. La via té reunió pròpia una mica a la dreta, creuant la Atxís, que la va a buscar a l'esquerra. Segurament el que tocaria seria intercanviar els finals.



A la #16b, una de les noves que no està a la guia.

Després hem fet la #17b (6a+). El començament és més suau i continua així fins a sota la bola final. Aquí es redreça i hi ha una bona remada fins pillar un bolo de color beige, en un tram una mica desplomat. I ara encara queda un moviment en flanqueig cap a la dreta i sobre bustietes no massa grans. En conjunt és més difícil que l'anterior, probablement als voltants del 6a+.


A la #17b, la segona "nova".

Les dues línies estan ben trobades, tot i que l'execució no és del tot acurada. D'una banda crida l'atenció la varietat de material, no tot és igual. No té cap conseqüència però crida l'atenció. A la primera via hi ha uns quants parabolts als que se'ls veu l'espàrrec per sota la xapa i això sí que no hauria de passar. Les reunions són d'una anella més una xapa amb maillon... això tampoc no és el que un esperaria. Donada la complexitat del que suposa demanar permís per equipar noves vies, s'esperaria una execució impecable.

D'aquí hem anat cap al Beat, amb intenció d'atacar la #40 (7a). Però quan ens hi acostem hi veiem una cordada que parla en anglès. Després de rumiar-ho, decidim posar-nos a la #41 (6c+). Jo ja l'he provat diverses vegades i l'he encadenat però no hi ha res millor... Aviat veiem que la cordada del 7a està embarrancada a la segona xapa de la via i es plantegen baixar (no saben on s'han posat realment). Per assegurar que ho he entès bé els proposo que els donem una cinta i que ells es puguin despenjar, que nosaltres la volem fer, pensant que encara ens hi podrem posar de seguida. Els sembla bé. El company li dóna una cinta però tira amunt per la #41. Una vegada es mentalitza... Va fent molt bé fins al bombo final i allà s'ha de penjar. L'acaba muntant sense massa problemes.


El primer pegue a la#38.

Quan és el meu torn em plantejo què fer. No tinc especial motivació per repetir la #41, però avui estic al·lèrgic i amb dolor de lumbars i no em sento massa motivat per muntar el 7a. A més, només tenim una corda llarga, la del company no arriba a 60, i la té muntada el soci... Total, que li faig un top-rope a veure. També m'he de penjar perquè no recordo exactament la manera... 

El Pana li fa un altre top-rope i falla i vol tornar-hi. Així que jo li faig un segon top-rope i em surt prou bé: agafat el tridit amb dreta, ajuda d'esquerra en una gris lateral punxeguda, pujar peus i esquerra a canto a dos pams de la darrera xapa. Dreta al costat de la xapa, al forat. Pujar peus i mà esquerra a una bustieta horitzontal i dreta al seu costat i sortir. Els dos pegues m'han sortit amb solvència sense cansar-me a la part de baix i en el darrer m'he sorprès sentint-me fort.

El company fa un tercer pegue i encadena. A continuació, faig la #38 (6b) a l'esquerra del sector. Un viot que ja havia fet algunes vegades però que sempre deixa un bon gust de boca. Placa de forats i de tibar-li al principi, zona suau al mig i díedre final on cal trobar la posturilla i no oblidar-se de sortir cap a la dreta, sobre el buit. Aquí algú ha improvisat una reunió a les últimes xapes... Realment fa una mica de por acabar d'arribar a la reunió, però es deixa fer prou bé -si tens forces. No he pogut treure els maillons i la baga que hi ha perquè estan collats molt forts. Si algú hi va amb una clau, millor.



Acabant l'activitat amb una via més suau, la #38 (6b).

Dues vies noves i tres pegues al Beat, una bona activitat per una matinal ràpida.