dissabte, 20 de març del 2021

Els Graus

Primer dia de desconfinament comarcal i ens n'anem als Graus, amb dos cotxes per si les mosques... Amb l'Ernest teníem ganes de tornar al Beat, que hi ha feina a fer. Escalfem al contrafort de sota, fent algunes vietes.

Jo començo suau, amb la #32 (V), que no havia escalat mai. Els primers metres són fins, polits i amb la primera xapa a can pistraus amb un peu de via dels que trenquen els peus si hi ha una errada... La via és guapa, però.

Poso cintes a la #33 (6a). Aquí hi ha una entrada estranya, que jo resolc amb una remada llarga fins una lateral d'esquerra. Després hi ha algun pas més on s'ha d'estudiar i tibar una mica. Per sort, hi ha còdols bons!

 
Escalfant a la #33 (6a)

Fem també la #34 (6a). Aquesta surt recte d'una balmeta i aquí hi ha algun pas que costa de llegir. Quan s'agafen algunes preses cantelludes l'escalada esdevé més evident, però s'ha de tibar força. Serveix per escalfar, bastant!


 
A la #33 (6a) hi ha algunes tibades bones, bones...

D'aquí hem pujat al Beat i ens hem posat a la #38 (6b). Jo l'havia fet fa un parell o tres d'anys i en guardava bon record. Quan ha estat el meu torn, l'he gaudit amb ganes, tot i no tenir el cap gaire centrat. Un primer mur vertical, amb bons forats i bons còdols, un tram més suau al mig, una plaqueta més fina per arribar al díedre i la traca final: el díedre. Per entrar-hi cal anar a buscar una llastra i empotrar dits a la fissura en diversos llocs. Anar pujant i fer una obertura espectacular cap a la dreta, sempre més a la dreta del que semblaria, sobre el buit però a buscar bons cantos. Un viot que he encadenat amb relativa soltura.



 
Gaudint de valent a la #38 (6b)

Després ha estat el torn de la #41 (6c+). Com l'anterior, fa un munt de metres. Ara fa uns mesos vam fer-li un tast, jo sense veure-li color al crux. Al primer pegue d'avui l'Ernest no se'n surt, posant cintes, i ha de penjar-se. Jo, en top-rope, tampoc no ho veig i em penjo per estudiar-ho. Per mi, la millor opció per resoldre el desplom és pillar una pedra amb rebaves per les dues mans, el bidit bo de dretes, esquerra en una lateral i pinça i d'aquí pujar peus i remar fins al bidit d'esquerres del costat de la xapa. A sobre i a la dreta hi ha un forat poc profund per la dreta i d'aquí toca moure peus i sortir de la zona desplomada en lleugera diagonal a l'esquerra.

Abans, però hi ha diversos trams amb passos delicats i algun alejillo, però amb les xapes realment a lloc. Al segon pegue l'Ernest l'encadena i jo també, però en top-rope. He passat flotant per tota la via, tot fluïa, excepte al desplom, on he hagut d'apretar molt: no he controlat bé els peus i he acabat fent dos quasi-llançaments que han sortit bé perquè anava de segon... Avui li he vist color!


Avui l'Ernest ha encadenat la #41 (6c+)

Després d'això, recollir trastos i cap a casa. Només els 3 pegues al Beat són 100 metres de viot! Ens n'anem ben satisfets.