diumenge, 29 de setembre del 2019

Ventana Indiscreta al mirador de Gresolet


Avui hem quedat amb en Jordi i en David F. amb la intenció de fer una vieta amb poca aproximació i no passar calor. En David té un turmell xungo i no està per massa filigranes... Total que apareix la proposta de la Ventana Indiscreta i cap allà que hem enfilat.

Cal destacar que, per arribar al mirador, hem flipat amb la quantitat de cotxes que pujaven direcció Saldes i rodalies. La febre del bolet fa estralls i la gent es beu l'enteniment... Està clar que, mirat col·lectivament, caldrà algun tipus de regulació. També hem flipat amb que els aparcaments arribant al mirador estaven plens ben d'hora al matí! Feia molt de temps que no venia per aquí fora de l'hivern i també puc entendre que també al Pedraforca algun dia ens trobarem amb un accés regulat... En fi! Per sort hem trobat un espai a l'aparcament del mirador així que hem pogut aproximar amb els gats posats, cosa que no és gaire habitual...

Hem començat rapelant des de la barana, en direcció a la corda fixe que es veu. També s'hagués pogut fer per la mateixa via, però en Jordi es coneixia l'altre sistema de ràpels, així que més val ruc conegut... Un ràpel curtet fins al final de la corda fixa, per si les mosques, ens ha deixat dels cordes ben xopes. I és que la boira nocturna ha deixat la vegetació xopa i la paret un xic, a les zones planes. El següent ràpel cal saltar-se una reunió i el darrer ens porta a peu de via, en dos pitons, un en la vertical de l'altre, a sobre d'una vira.


Començar rapelant té el seu què... Has de sortir per dalt sí o sí!

Quan arriben els companys m'informen que em deixen l'honor de fer la via de primer, si vull... cosa que accepto! Per tant, m'enfilo per la primera tirada a la que li posen IV. Només hi ha un parabolt, visible a uns 8-10 metres de la R0 i després toca anar en diagonal cap a l'esquerra. No és difícil, però la roca... ajuda a veure com serà la resta... A més, les zones de gespa i les molsetes, avui molles, donen bastant mal rollo... A destacar que la R1 té una xapa casolana curiosa.

Primer llarg. Senzill, però amb compte...

La segona tirada ja és més complicada (V) i hi trobem els tres parabolts que marca la ressenya més un pitó a dos metres, just sortint de la reunió. Aquí toca esforçar-se una mica més, navegant amb cura perquè la roca és bastant dubtosa i hi ha un aire considerable entre xapes.

Al segon llarg toca escalar i navegar.

El tercer llarg és el més difícil, amb diferència. El començament és vertical i, a sobre, cal saber acariciar bé la roca. De la segona a la tercera xapa hi ha bastant tros i no és gens senzill (6a, segons la ressenya). El fet que no puguis refiar-te de tot el que hi ha sens dubte que li dóna un plus de dificultat. Després ve un tram senzill però el terreny torna a redreçar-se amb bastant aire entre les xapes. Toca navegar una mica i xapar raonablement bé tibant de laterals (6a). Des de la darrera xapa fins la reunió el terreny és més suau, però igualment dubtós, amb alguna molseta avui molla i, per tant, bastanta tensió. Aquí també hi ha un aleje important. Jo he posat un bon alien groc per protegir un passet que hi ha un parell de metres abans de la reunió. Un llarg molt guapo, però exigent pel que fa a l'atenció que s'hi ha de prestar per la combinació de roca i distàncies entre assegurances.

Sortint de les dificultats. Aire fins a la R però es pot posar un bon alien.

A la quarta tirada la roca és com cal. Comencem anant a la dreta a buscar un pitó que queda un xic fora de la línia. Després es xapen uns parabolts a distàncies raonables (V) i toca superar un desploment on hi ha qui s'ha vist obligat a fer A0. Realment no té cap dificultat (V+) en comparació amb el llarg anterior i només és una tibada amb canto prou bo. En canvi, des de la darrera xapa fins la reunió hi ha una excursió important, amb un pas de decisió per sortir del terreny vertical cap a la rampa, on he posat un alien verd prou bo. La tirada amb la millor roca del dia.

Per entrar a la rampa encara queda un passet...

El darrer llarg és més senzill, però gens trivial. Hi ha tres parabolts en 40 metres el que vol dir que et jugues unes galetes de campionat, tenint en compte que la roca cada vegada és pitjor i que hi ha una mica d'humitat -de fet, m'ha relliscat un peu. No he trobat enlloc on posar cap catxarro dignament així que ha tocat anar tirant fins fer reunió, novament a la barana de partida.

La via està bé. Això sí, tot i vigilar molt, he trencat i tirat avall una bona colla de pedretes més o menys grans, sobretot en aixecar el peu d'alguna presa, però també se m'ha esmicolat alguna coseta a les mans. Sense conseqüències però. A molts llocs hi ha bons cantells però que sonen ben buits (i que he anat evitant) i hi ha moltes marques de coses arrencades. Per tant, hi ha un cert risc ben real de fotre's alguna cosa per barret malgrat que la via té una colla d'anys. No contribueix a reduir el risc l'alegria amb la que s'han posat les xapes als trams més senzills. Cal saber controlar els nervis, doncs. Personalment m'ha deixat bon gust de boca -una vegada feta, com passa sovint.

A sota, la ressenya, de la noche del loro:


Per cert, no hem passat calor!